vineri, 22 iunie 2012

panouri solare din pet-uri


(articol preluat de pe The Ecologist)
Ideea i-a venit fostului mecanic cand a observat lipsa serviciilor de colectare si reciclare a deseurilor din orasul sau de bastina, Tubarao, scrie The Ecologist. Cum a refuzat sa arunce pe camp sticlele de plastic, cutiile si alte deseuri reciclabile, Jose Alano si-a dat seama ca avea o camera plina ochi cu gunoaie. Asa ca si-a folosit cunostintele de baza in materie de sisteme solare de incalzire a apei si, impreuna cu sotia sa, a construit o versiune alternativa din 100 de PET-uri si 100 de cutii de lapte.
Inventia lui a capatat faima in Brazilia dupa ce pensionarul a castigat premiul „Superecologia”, oferit de o revista locala pentru asemenea proiecte din sectorul nonprofit. De atunci, Alano strabate, in mare parte, statul Santa Catarina pentru a-si prezenta tehnologia homemade in cadrul workshop-urilor si conferintelor organizate in centre comunitare si scoli, fara a cauta castiguri materiale.
Toata lumea are acces la inventia sa, cu restrictii legate de productia ei la nivel industrial si de folosirea ei de catre politicieni in timpul campaniilor electorale. Informatiile despre cum poate fi construit un incalzitor de apa solar din materiale reciclate a atins un numar mare de oameni cu ajutorul autoritatilor, al mass media si al companiilor de electricitate, care au donat la randul lor materiale reciclabile.
Fostul mecanic spune pentru publicatia britanica ca nu a reusit sa tina socoteala proiectelor dezvoltate in toata Brazilia de pe urma inventiei sale. „Peste 7.000 de oameni beneficiaza deja de pe urma incalzitoarelor solare doar in Santa Catarina. Sunt doua cooperative, una in Tubarao si una in Florianopolis, cea din urma producand 437 de incalzitoare solare”, spune el. „In statul Parana, numarul incalzitoarelor solare a atins 6.000 in 2008”.
Inventia lui Jose Alano asigura o economisire a energiei cu pana la 30% si reduce numarul de PET-uri si cartoane aruncate in natura. Oamenii interesati isi pot construi singuri un asemenea sistem. Cel gandit de fostul mecanic brazilian are la baza principiul de functionare cu termosifonare, folosit la multe sisteme de incalzire comerciale. In acest caz, nu sunt folosite nici pompe, nici electricitate pentru a provoca o miscare ciclica de la panoul colector la rezervor. Densitatile diferite ale apei sunt suficiente pentru realizarea acestui lucru: apa mai putin densa in sus, apa mai densa in jos.
Procesul de asamblare poate fi mai bine inteles aici, desi textul este in portugheza. Se poate spune insa ca marimea conteaza. Potrivit lui Alano, incalzirea apei pentru dusul unei singure persoane necesita un panou solar de 1m². Materia prima de baza consta in: 60 de sticle de plastic de 2L – care are trebui inlocuite cu unele noi o data la 5 ani, 50 de cutii de lapte, tevi, coturi, capace si conectori din PVC, adeziv pentru PVC, vopsea neagra mata si rola, hartie adeziva, ciocan de cauciuc, fierastrau, lemn sau alt material de sprijin. Panourile trebuie plasate la cel putin 30 de centimetri sub rezervor si amplasate pe un perete sau pe o parte a acoperisului indreptate spre sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu